NE VÁSÁROLJ SEMMIT NAP – Bolba Fekete Pénteke – 3. rész

NE VÁSÁROLJ SEMMIT NAP – Bolba Fekete Pénteke

3. rész

(Ha lemaradtál róla, az előző részeket itt és itt olvashatod!)

Tudatos vásárlás és a gyerekek

Az gyerek későbbi vásárlási szokásait nagyban meghatározza majd, tőled mit lát, mit tanul, mit ért meg és alkalmaz már a lehető legkorábban azáltal, hogy mennyit beszélgetsz vele erről a témáról:

 

talk-with-your-child

  • Beszélgess vele sokat a reklámról, annak szerepéről. Így korán megérti annak negatív vetületeit is. A gyermekek agymosását a különböző reklámtechnikákkal már a legkisebb korosztállyal szemben elkezdik. Fel kell venni ezzel szemben a harcot! Azt se feledd, hogy részben te tudod kontrollálni, hogy milyen reklámtartalmakhoz fér hozzá gyermeked!

 

  • Beszélgess vele sokat a tudatos vásárlásról, mindarról, amiről a második részben írtunk. Mutass példát, és mondd el neki, mit miért teszel úgy, ahogy teszel, pl. miért viszel szatyrot a boltba magaddal, miért fontos tudni milyen messziről érkezett a termék. Hívd fel a figyelmét ezekre a dolgokra! Ez mind szülői feladat, nem fog magától rájönni, nem fogja az iskolában megtanulni.

 

  • Ha a gyerekkel mész vásárolni, adj neki feladatot, legyen játék a bevásárlás: olvassa ő a bevásárlólistát, mit kell megkeresni az üzletben, és más nem kerülhet a kosárba. Fordítva is lehet: te mondod mi következik a listán, keresse ő meg a boltban. Fegyelmezettebben fog viselkedni, mert nem lesz uncsi. Nem készülsz ki, gyorsabban haladsz és tovább redukálódik a felesleges cuccok sora. Tapasztalatom szerint nagyjából kiküszöbölhető az is, hogy ordítson valamiért, amit – szerinte – feltétlenül be kéne szerezni.

 

  • Ha készítettél kihívás-listát, meséld el neki mibe fogtál, és engedd, hogy részt vegyen benne, vond be őt is. Nagyon fogja élvezni, mert játék!

 

Karácsony közeledtével:

  • Ne legyünk álszentek, a karácsony a szeretet ünnepe, de természetes, hogy minden gyermek az ajándékokat várja a legjobban. Akár hisz még a Jézuskában/Télapóban, akár nem, írjon neki levelet. Számoljon be arról, hogyan értékeli az elmúlt évet, és írja le mit kér karácsonyra. Így látni fogod mire vágyik a legjobban a gyerek. Ez a felesleges ajándékok csökkentésének legegyszerűbb módja. Beszéld meg a rokonokkal is, hogy minek örülne, nincs annál bosszantóbb, mint ha olyan ajándékokkal és olyan mennyiségben halmozzák, ami felesleges/túlzás/túl sok/nem is érdekli. A túlzásba vitt ajándékrengeteghez a gyerek hamar hozzászokik, el fogja várni, és értékelni sem tudja majd kellőképpen.

Cartoon Santa with thought bubble and chekboxes. Vector

  • Válasszatok ki együtt olyan játékokat, amik már nem kellenek a gyereknek, mert kinőtte/unalmas/sosem játszott vele. Vigyétek el együtt rászoruló gyermekeknek valamelyik karácsonyi adakozási program keretében vagy vigyétek be a régi/jelenlegi bölcsibe, oviba. Így a lehető legjobb helyre kerül, és nagyon boldog lesz a gyerek is, hogy valami szépet, jót tett egy társával.

 

  • Készítsetek együtt karácsonyi díszeket. Nálunk a módszer az, hogy minden évben kiválasztunk egy félét, abból elkészítünk egy készletet, és szép lassan, évről-évre haladva lecserélődik a teljes arzenál számunkra kedves, szép emlékeket idéző díszekre.

 

  • Készítsetek együtt ajándékokat a szeretteiteknek! Az adventi időszakban mi is hozunk ötleteket facebookon. Egyrészt minden ötlet szuper, ami leköti a gyereket télen, amikor nem lehet annyi időt a szabadban tölteni. Örömet fog okozni neki is, hiszen adni szuper dolog!

 

  • Ha már nem hisz a Jézuskában, akkor beszélgessetek vele sokat arról, hogy az ajándékozásnak mi a szerepe az egymás iránti szeretet kifejezésében. Beszélgessetek arról, hogyan lehet kimutatni még más módon is a szeretetünket.

HOGY DÖNTÖTTÉL? Velünk tartasz inkább ezen a Fekete Pénteken?

NE VÁSÁROLJ SEMMIT NAP – Bolba Fekete Pénteke – 1. rész

NE VÁSÁROLJ SEMMIT NAP – Bolba Fekete Pénteke – 2. rész